Ubud is een stad dat bekend staat om z’n kunst, (houtsnijwerk, schilderijen, dansen) en is erg toeristisch veel hotels, restaurants en galerieën.
In het centrum is net (onder veel belangstelling) de finale van een dames voetbal toernooi bezig.
’s Middags kopen we kaarten voor één van de beroemde Balinese dansen: De Vuurdans.
Tegen de avond begint het goed te regenen (de 1e echte regenbui op de vakantie) maar hebben het geluk dat de dansvoorstelling in de openlucht maar ook overdekt is. De dans begint en het lijkt wel alsof alle mannen van het dorp een bijbaan als danser hebben, zoveel man staan er op de dansvloer.
Dag-17
Het is weer droog. Vandaag huren we 2 motors (brommers kennen ze niet het zijn meestal scooters van 125 cc) voor het schikbarende bedrag van 4 EURO per dag om de omgeving van Ubud te verkennen. De verhuurder vind het geen probleem dat we geen rijbewijs hebben. (we maken wel even wat foto’s van de beschadigingen zodat we later bij inleveren geen last kunnen krijgen)
Na 10 minuten rijden, lekke band. Iedereen is weer zeer behulpzaam, een garage is niet ver weg, en de band wordt direct geplakt voor 1 euro (later blijkt dat de band niet te plakken is er een nieuw band in moet wat totaal 3 euro kost). Omdat de garage naast de ingang van de “Goa Gajah” tempel (olifanten tempel) ligt gaan we deze bezichtigen.
Veel winkels op het pad naar de ingang en elke 3 meter wordt ons gevraagd of we nog iets willen drinken, eten of een Sarong willen kopen (is verplicht te dragen bij de tempel als je een korte broek draagt)
In het tempel complex worden we door een gids rondgeleid….
…zoals langs deze Fonteinen die zorgen voor voorspoed en geluk, (altijd het proberen waard)
De ingang van de Olifanten grot (de binnenkant is minder indrukwekkend dan de buitenkant) poserend met onze gids
Bezoek aan het “Sacred Monkey Forest Sanctuary” of te wel Apenbos. In dit bos (in Ubud, en waar geen hekken om heen zitten) wonen hier in vrijheid enkele grote groepen apen. Bij de ingang kopen we enkele trossen bananen.
Nou dat hebben we geweten, die moesten we binnen de kortste tijd inleveren bij de apen anders werden ze wel erg opdringerig. Op de borden stond ook aangegeven dat het verstoppen van de bananen in je tas of onder je shirt geen zin heeft (ze ruiken de bananen toch wel), en de tip: als de apen op je hoofd klimmen je het beste alles kan laten vallen om de apen bevriend te houden.
Daarna rijden we door naar de badplaats Sanur. Een aardig stukje rijden op de motor (af en toe is het wel uitkijken want gaten in de weg zijn niet zeldzaam, en worden niet aangegeven) In Sanur even lekker zwemmen. Ook hier is het opvallend dat de balinese bevolking met kleren aan de zee in gaat.
Vrouw met fruitschaal
Dit is een ATM (giromaat) waar we onze roepiaas uit de muur trekken
Maximaal kan je 1.000.000 per keer en 3 miljoen per dag (1 miljoen = 80 euro) Wij zijn hier dan dus echte miljonairs. Omdat we de komende dagen naar de Gili Islands gaan (waar geen bank of pinautomaat is) slaan we dus even wat in.
Laatste avondje in Ubud eten in restaurant “Baby Face”
Met een mooie zonsondergang op een zwoele zomeravond.